përkthime nga, për në e në Europë Juglindore
Shtyp

'Përtej nostalgjisë dhe mallkimit. Çfarë ka mbetur nga Jugosllavia e Titos?'

.

526 titoMbi 130 vetë iu përgjigjën ftesës së prezantimit në Vjenë të biografisë së Titos Tito in tovariši, shkruar nga historiani slloven, Jože Pirjevec. Me titullin 'Përtej nostalgjisë dhe mallkimit. Çfarë ka mbetur nga Jugosllavia e Titos?', të ftuarit në podium bënë një diskutim të gjallë për veçoritë e Titos, analizuan se pse atë ende e nderojnë ose edhe e mallkojnë dhe se ku ndryshon ai nga pushtetarët e tjerë të asaj kohe. Ndër të tjera aty u tematizuan edhe marrëdhëniet me vendet e Botës së Tretë dhe mugesa e përballjes me të kaluarën në Luftën e Dytë Botërore. Prezantimi i librit dhe diskutimi në podium u organizuan nga KulturKontakt Austria, në kuadër të TRADUKI-t, në bashkëpunim me Insitutin Austriak për Politikë Ndërkombëtare (oiip).

Shtyp

Seminar 'Wake up Europe, Sarajevo Calling' – afati i fundit për aplikim: 28 maj 2017

.

536 wakeupeuropeMuzeu historik i  Bosnjë-Hercegovinës po ripërpunon aktualisht konceptin e ekspozitës së përhershme 'Sarajeva e rrethuar', e cila u hap në vitin 2003. Në bashkëpunim me Shoqatën e Europës Juglindore, ai organizon në këtë kontekst seminarin dyditor me temë: 'Wake up Europe, Sarajevo Calling', i cili do të zhvillohet në Sarajevë, në datat 26 deri 29 qershor 2017. Seminari bashkon stafin e Muzeut Historik me kuratorë, historianë dhe pedagogë nga vendet e Ballkanit Perëndimor dhe të Bashkimit Europian me qëllim që të shqyrtojnë së bashku propozime konkrete për zhvillimin e mëtejshëm të ekspozitës.

Shpallja (në anglisht)

Shtyp

Wolfgang Streeck në një udhëtim promovimi në Bullgari

.

532 streekNë fillim të majit, sociologu Wolfgang Streeck shkoi në Sofje, për të prezantuar aty librin e tij  Gekaufte Zeit. Die vertagte Krise des demokratischen Kapitalismus, i cili para pak kohëh u botua i përkthyer në bullgarisht. Prezantimi u organizua nga shtëpia botuese KX – Critique & Humanism, në bashkëpunim me Institutin Goethe të Bullgarisë. Me interes të madh publiku ndoqi debatin e gjallë ndërmjet Heinrich Geiselberger (Botimet Suhrkamp), profesorit Stilyan Yotov (bashkëpërkthyes) dhe profesorit Alexander Kyossev (Universiteti i Sofjes.)

partner projektesh

traduki partners 2014 d