përkthime nga, për në e në Europë Juglindore

Вистинска презентација на македонската литература!

. Posted in macedonian

141 bukvarГодинава на Саемот на книгата во Лајпциг, Македонија има свој сопствен штанд. Мал, но на одлично прометна локација во халата 4, наспроти подиумот за презентации на преведувачката мрежа „Традуки“, каде целодневно има случувања и публика која патем се „судира“ со литературата на Република Македонија.

bukvar.mk

Mакедонската литература во Лајпциг

. Posted in macedonian

134 mk revolucijaВо четирите саемски денови македонските автори имаат повеќе средби со читачката публика. Александар Прокопиев, лауреат на годинашнава „Балканика“, практично го отвори годинашниот литературен подиум на „Традуки“. На германски беа читани делови од наградената книга. Прокопиев кој првпат е во Лајпциг вели дека му се радува на саемот кој има „човечкиот лик“.

mkrevolucija

Подготвен македонскиот штанд во Лајпциг

. Posted in macedonian

132 mk novamakedonijaВо рамките на заедничката програма со мрежата за превод „Традуки“ ќе бидат промовирани четворица македонски писатели: Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска-Георгиева и Лидија Димковска, лауреати на престижни домашни и меѓународни награди.

Нова Македонијa

ГАЛЕРИЈА: Свечено отворен Саемот на книга во Лајпциг

. Posted in macedonian

142 plusinfoНа штандот, како и во рамките на заедничката програма со мрежата „Традуки“, ќе бидат промовирани четворица македонски писатели: Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска-Георгиева и Лидија Димковска, која ќе ја промовира својата книга на германски јазик, „Пристојна девојка“, објавена во престижната издавачка куќа од Виена, „Едиција Кореспонденс“.

plusinfo.mk

Отворен саемот на книгата во Лајпциг

. Posted in macedonian

133 mk dwВо рамките на заедничката програма со мрежата „Традуки“ ќе бидат промовирани македонските писатели Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска- Георгиева и Лидија Димковска, лауреати на престижни домашни и меѓународни награди.

Ж. Ацеска, DW

Македонската книжевност со вино и музика во Лајпциг

. Posted in macedonian

160 dnevnikВо рамките на заедничката програма со мрежата за превод „Традуки“ ќе бидат промовирани четворица македонски писатели: Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска-Георгиева и Лидија Димковска, лауреати на престижни домашни и меѓународни награди.

dnevnik.com.mk

Андоновски и Прокопиев ќе читаат и ќе играат фудбал

. Posted in macedonian

143 timeВо рамките на заедничката програма со мрежата за превод „Традуки“ ќе бидат промовирани четворица македонски писатели: Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска-Георгиева и Лидија Димковска, лауреати на престижни домашни и меѓународни награди.

TIME

Македонски национален штанд во Лајпциг

. Posted in macedonian

136 vecerПромоцијата на штандот е во рамките на заедничката програма со мрежата Традуки. Македонските автори ќе настапат на неколку книжевни разговори, читања и претставувања во рамките на програмата Литература од Југоисточна Европа, традиционално организирана од Традуки. На еден од најголемите настани таканаречената "Балканска ноќ" со свое шоу ќе настапи и познатиот македонски џез музичар Зоран Маџиров, со неговиот феноменален сет со шишиња.

vecer

Македонската литература на саем во Лајпциг

. Posted in macedonian

137 kurirВо рамките на заедничката програма со мрежата „Традуки“ ќе бидат промовирани македонските писатели Венко Андоновски, Александар Прокопиев, Јагода Михајловска-Георгиева и Лидија Димковска, лауреати на престижни домашни и меѓународни награди.

kurir.mk

Венко Андоновски ќе игра фудбалче во Лајпциг

. Posted in macedonian

135 bez pardonaМакедонските автори ќе настапат на неколку книжевни разговори, читања и претставувања во рамките на програмата Литература од Југоисточна Европа, традиционално организирана од Традуки. На еден од најголемите настани таканаречената Балканска ноќ, со свое шоу ќе настапи и познатиот македонски џез музичар Зоран Маџиров, со неговиот феноменален сет со шишиња.

БезПардон.Мк

partner projektesh

traduki partners 2014 d