përkthime nga, për në e në Europë Juglindore
Shtyp

Milev, Geo

.

milev_geo
Geo Milev, i lindur më 1895 në Radnevo (Bullgari), mbahet si poeti dhe shkrimtari më i rëndësishëm ekspresionist i Bullgarisë. Studioi në Sofie dhe Leipzig. Pas Luftës së parë Botërore filloi të bashkëpunojë në Berlin me revistën Die Aktion. Më 1919 u kthye në Bullgari ku themeloi revistën e artit Vesni. Më 1922 kërkoi që të pranohej në Partinë komuniste të Bullgarisë, prej vitit 1924 filloi të botojë revistën Plamak. Për shkak të poezisë së tij Shtator kushtuar revoltës komuniste të vitit 1923 që u mbyt në gjak, u padit dhe dënua. Në maj 1925, pasi e morën për hetim, nuk u kthye më. Rreth 30 vjet më vonë kafkën e tij e gjetën në një varr masiv në afërsi të Sofies.

Çelje e serisë poetike tradukita poezio

28_tradukitaTRADUKI, në bashkëpunim me shtëpinë botuese vjeneze Edition Korrespondenzen, ka nisur në vitin 2010 ciklin poetik tradukita poezio, në të cilin prezantohen për herë të parë në gjermanisht poetë të rëndësishëm nga Evropa Juglindore. Të gjitha vëllimet e ciklit janë edicione dygjuhëshe, të përkthyera në mënyrë të shkëlqyer dhe të redaktuar me kujdes të veçantë.

partner projektesh

traduki partners 2014 d