përkthime nga, për në e në Europë Juglindore

autorë

Shtyp

Celan, Paul

.

celan_paul
Paul Celan lindi më 1920 si bir prindërish hebrej të gjuhës gjermane në Czernowitzin që aso kohe i përkiste Rumanisë. Pas maturës filloi studimet e mjekësisë në Francë, po një vit më vonë u kthye në Rumani për të studiuar atje rumanistikë. Më 1942 prindërit e tij u deportuan. I ati vdiq në kamp nga tifoja, e ëma u pushkatua. Prej 1942 më 1944 Celanit iu desh të bënte punë të detyruar në kampe të ndryshme pune në Rumani. Prej 1945 deri më 1947 punoi si lektor dhe përkthyes në Bukuresht, në këtë kohë u botuan poezitë e para. Në korrik 1948 u zhvendos në Paris ku jetoi deri sa vrau veten në vitin 1970.

partner projektesh

traduki partners 2014 d