përkthime nga, për në e në Europë Juglindore
Shtyp

Müller, Heiner

.

mueller_heiner
© Hubert Link

Heiner Müller lindi më 1929 në Eppendorf. Më 1950 u vendos në Berlinin Lindor, ku jetoi më së pari si gazetar, pastaj si dramaturg. Duke u orientuar pas Brechtit në qendër të „Historive nga prodhimi“, siç i quajti ai pjesët e tij teatrore, u vendosën problemet e ngritjes së shoqërisë socialiste. Më 1961 ai u përjashtua nga Lidhja e shkrimtarëve e RDGJ, pas kësaj iu kthye kryesisht lëndës antike e klasike dhe përpunoi Sofokliun dhe Shakesepear-in. Nga 1970-76 ishte këshilltar teatri pranë Berliner Ensemble. Heiner Müller vdiq më 1995 në Berlin. Çmime: çmimi Heinrich-Mann (1959, së bashku me Inge Müller) çmimi Lessing i RDGJ (1975), çmimi Georg-Büchner (1985), çmimi kombëtar i klasit të parë për artin dhe kulturën (1986), çmimi Kleist (1990), çmimi teatror europian (1991), çmimi i teatrit Berlin (1996, pas vdekjes).

Çelje e serisë poetike tradukita poezio

28_tradukitaTRADUKI, në bashkëpunim me shtëpinë botuese vjeneze Edition Korrespondenzen, ka nisur në vitin 2010 ciklin poetik tradukita poezio, në të cilin prezantohen për herë të parë në gjermanisht poetë të rëndësishëm nga Evropa Juglindore. Të gjitha vëllimet e ciklit janë edicione dygjuhëshe, të përkthyera në mënyrë të shkëlqyer dhe të redaktuar me kujdes të veçantë.

partner projektesh

traduki partners 2014 d