Shtyp

Uroševic, Vlada

.

urosevic_vlada
© Igor Isakovski
Vlada Uroševic, ka lindur më 1934 në Shkup, dhe është një nga shkrimtarët dhe poetët më të njohur të Maqedonisë. Ka studiuar letërsi në universitetin e Shkupit, ku ka marrë titullin doktor më 1987. Më 1982 u emërua profesor pranë Institutit për letërsi të përgjithshme dhe të krahasuar. Vlada Uroševic ka qenë botues i revistëts letrare Razgledi dhe është anëtar i Académie Mallarmé në Paris, Akademisë europiane të poezisë në Luksemburg dhe i Akademisë maqedonase të shkencave dhe arteve. Më 2004 doli një botim i plotë i veprave të tij. Vlada Uroševic është përkthyer në bullgarisht, serbisht, sllovenisht, polonisht, frëngjisht dhe spanjisht. Ka fituar çmime të shumta, ndër to çmimin Braca Miladinov (1967, 1973 dhe 1986) si dhe çmimin Grigor Prlicev (1974 und 1989).