Shtyp

Assmann, Jan

.

assmann_jan
© Doris Poklekowski
Jan Assmann, lindur më 1938 në Langelsheim, studioi arkeologji, egjiptologji dhe helenistikë në Mynih, Heidelberg, Paris dhe Göttingen. Prej vitit 1976 është profesor i egjiptologjisë në Heidelberg (profesor mysafir në Paris, Jerusalem dhe SHBA). Ka botuar libra dhe artikuj të shumtë mbi fenë, historinë, letërsinë dhe artin egjiptian si dhe mbi teorinë e përgjithshme të kulturës dhe dijen e fesë. Është doktor honoris causa i universitetit të Yale-it dhe i Universitetit Hebraik të Jerusalemit. Ka marrë ndër të tjera çmimin Max Planck për hulumtime (1996), Kryqin e Nderit federal të Klasit të Parë (2006) dhe çmimin shkencor Alfred Krupp (2006).