Shtyp

Madžunkov, Mitko

.

mandzukov mitkoMitko Madžunkov, i lindur më 1943-shin në Strumicë (Maqedoni), studioi letërsinë botërore dhe teorinë e letërsisë në Beograd. Karriera e tij letrare filloi në vitin 1965 me tregimin Uskrsnuće. Për tregimin e dytë, Ubij govorljivog psa (1973), atij iu dha çmimi "Isidora Sekulić". Vepra e tij e gjerë, e cila ka fituar disa çmime, përfshin tregime të shkurtra, novela, romane, ese dhe drama. Si autor dygjuhësh, ai shkruan në serbisht dhe maqedonisht, është përfaqësuar në antologji ndërkombëtare dhe është përkthyer në disa gjuhë. Ka qenë edhe përkthyes. Përveç aktivitetit letrar, ai ka punuar për mbi tridhjetë vjet në bibliotekën e qytetit të Beogradit. Mitko Madžunkov është nderuar me disa çmime, ndër të tjera me Çmimin Shtetëror të Maqedonisë dhe Çmimin "Vojdan Černodrinski". Ashtë anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. Në vitin 2006 u kthye sërish nga Beogradi në Maqedoni.