Shtyp

Hanika, Iris

.

hanika irisIris Hanika, e lindur në vitin 1962 në Vyrcburg (gjerm:Würzburg), u shpërngul në Berlin në vitin 1979, ku studioi letërsi të përgjithshme dhe të krahasuar dhe ku jeton ende sot. Në vitin 1992 u botua tregimi Katharina oder Die Existenzverpflichtung, libri i saj i parë, pas të cilit vijuan një numër i madh botimesh. Me romanin e saj, Treffen sich zwei (2008), Hanika hyri në listën e ngushtë për Çmimin Gjerman të Librit. Në vitin 2006, asaj iu dha çmimi prestigjioz, "Hans Fallada". Për Das Eigentliche u vlerësua në vitin 2010 me Çmimin e Bashkimit Evropian për Letërsi dhe në vitin 2011 me çmimin e  LiteraTourNord.