përkthime nga, për në e në Europë Juglindore

autorë

Shtyp

Huchel, Peter

.

huchel peterPeter Huchel u lind në vitin 1903 në Berlin dhe njihet si një ndër poetët më të rëndësishëm gjermanë të shekullit të 20. U bë i njohur duke u shndërruar në figurë simbolike të qëndresës ndaj regjimit të rdgj-së me të ashtuquajturën "Çështja Huchel", dorëheqja e detyruar nga posti i kryeredaktorit të revistës letrare Sinn und Form, botim i Akademisë së Arteve të Gjermanisë Lindore, të cilën ai e kish drejtuar me shumë sukses nga viti 1949 deri në vitin 1962. Në vitin 1970 iu lejua të shpërngulej në Republikën Federale, ku vazhdoi punën e tij krijuese. Vdiq në vitin 1981, pas një sëmundjeje të gjatë. Në kujtim të tij, kanali radioteleviziv Südwestrundfunk (SWR) dhe Landi Baden Vyrtemberg, që nga viti 1984 japin një çmim poezie që ka emrin e tij.

partner projektesh

traduki partners 2014 d