Shtyp

Loher, Dea

.

loher dea by manfred sauseDea Loher u lind në vitin 1964 në Traunstein. Studioi filozofi dhe gjermanistikë në Mynih, më pas jetoi për një kohë të gjatë në Brazil. Pas kthimit nga Amerika e Jugut, Dea Loher shkoi në Berlin, punoi për radion dhe studioi “të shkruarit për skenë” në Hochschule der Künste. Sot ajo jeton si autore e lirë në Berlin. Me Fremdes Haus filloi në vitin 1995, në Staatstheater Hannover, bashkëpunimi i saj me regjisorin Andreas Kriegenburg, i cili qysh atëherë vë në skenë shumicën e teatrove të tij. Dramat e Dea Loherit janë përkthyer në shumë gjuhë dhe luhen në të gjithë botën, për veprën e saj asaj i janë dhënë një numër shumë të madh çmimesh dhe vlerësimesh. Në vitin 2013 Dea Loher u pranua si anëtare e Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung.