përkthime nga, për në e në Europë Juglindore

autorë

Shtyp

Musil, Robert

.

musil robertRobert Musil u lind në vitin 1880 në Klagenfurt. Studioi në Akademinë Teknike Ushtarake në Vjenë. Pas ndërprerjes së arsimimit ushtarak u bë inxhinier për ndërtimin e makinave. Nga viti 1903 deri në 1908 studioi në Berlin filozofi, psikologji, matematikë dhe fizikë. Punoi si bibliotekar dhe redaktor i „Neue Rundschau“. Në Luftën e Parë Botërore shërbeu si kapiten i forcave të fundit të mobilizuara dhe editor i „Gazetës së Ushtarëve“. Në vitet 1918-22 ai jetoi si nëpunës shteti në Vjenë, më pas si shkrimtar, kritik teatri dhe eseist i lirë në Vjenë dhe Berlin. Pas bashkimit të Austrisë me Gjermaninë naziste Musili emigroi në Cyrih. Vitet e fundit të jetës i kaloi thuajse pa të ardhura në Gjenevë, ku vdiq në vitin 1942.

partner projektesh

traduki partners 2014 d