përkthime nga, për në e në Europë Juglindore

autorë

Shtyp

Horkheimer, Max

.

horkheimer max© Jeremy J. ShapiroMax Horkheimer u lind më 1895 në Zuffenhausen/Stuttgart. Pas përfundimit të studimeve për psikologji dhe filozofi dhe mbrojtjes së doktoratës në vitin 1926 ai u njoh si profesor  universiteti me një punim për Kantin. Më 1930 u bë shef i Katedrës së Filozofisë Sociale. Horkheimer ishte njëri nga bashkëthemeluesit e Institutit për Hulumtime Sociale në Frankfurt mbi Main, krahas Erich Fromm-it dhe Herbert Marcuse-s. Në vitin 1931 ai u bë drejtor, ndërsa në vitin 1933 mërgoi dhe ngriti filiale të institutit fillimisht në Gjenevë, më vonë në Paris, së fundi në Universitetin Columbia të Nju Jorkut. Kur u kthye në Frankfurt, në vitin 1950 Horkheimer e ngriti nga e para Institutin për Hulumtime Sociale. Nga viti 1951 deri më 1952 ai ishte rektor i Universitetit të Frankfurtit. Ai vdiq më 1973.

partner projektesh

traduki partners 2014 d