përkthime nga, për në e në Europë Juglindore
Shtyp

Urban, Peter

.

urban peterPeter Urban  u lind më 1941 në Berlin, studioi sllavistikë, gjermanistikë dhe histori në  Würzburg dhe Beograd. Ka qenë bashkëthemelues i “Verlag der Autoren” në Frankfurt mbi Main dhe konsiderohet si një nga përkthyesit dhe botuesit më të shquar të përkthimeve nga letërsia ruse, serbokroate dhe çeke në gjermanisht. Ai u bë i njohur sidomos me përkthimin e ri të veprave të Anton Çehovit. Çmime dhe shpërblime: Çmimi i përkthimit të Akademisë Gjermane për Gjuhë dhe Poezi (1974), çmimi Helmut M. Braem për përkthyes (1980), Çmimi kulturor i Landit Hessen për ndërmjetësimin e artit dhe kulturës (1994), Çmimi i Panairit të Lajpcigut për Mirëkuptimin Evropian (2000), Çmimi “Jane-Scatcherd” (2003), Çmimi “Turgenjev”- çmim i Fondacionit “Jelcin” Moskë (2008). Peter Urban vdiq më 9 dhjetor 2013 në moshën 72 vjeçare.

partner projektesh

traduki partners 2014 d